Vanaf medio september 1944 tot het einde van februari 1945 woedde een felle veldslag in het gebied tussen van de Hoge Venen en de rivier de Roer, een fase van de Tweede Wereldoorlog die beter bekend is als “The Huertgen Forest Campaign”. Amerikaanse soldaten noemden het “The green Hell of Huertgen” of “The Death Factory”, en tijdens de bitter koude en sneeuwrijke winter van 1944/45: “A Hell of Icicles”.
Tien duizenden Amerikaanse en Duitse soldaten stierven tijdens de zes maanden van felle en bloedige gevechten.
Vanaf medio oktober tot begin december 1944 lag Vossenack in het midden van de gevechten. Het stadje veranderde meermaals van bezetter. Van tijd tot tijd liep het front zelfs midden door de plaatselijke kerk.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vormde het Hürtgenwald een decor van pure horror: ontruimde en vernietigde dorpen, verwoeste akkers en weiden, een plat gebombardeerd en met blindgangers bezaaid bos van verkoolde en versplinterde boomstammen, als potloden gebroken, hemelwaarts wijzend. Het bos gloeide op een afschuwelijke wijze – zelfs lang na de oorlog – een beeld van “Verschroeide Aarde”.
Op verzoek van de nabestaanden werden de overblijfselen van de meeste Amerikaanse soldaten gerepatrieerd naar Amerikaanse bodem en begraven op een Nationale of particuliere begraafplaats.
De overigen kregen een laatste rustplaats op Amerikaanse Militaire Begraafplaatsen op vreemde bodem. Bijzetting in de voormalige vijandige landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Japan, was uitgesloten.
De resten van de Duitse soldaten die hun leven verloren tijdens “The Huertgen Forest Campaign” vonden hun eeuwige rustplaatsen op de Duitse oorlogskerkhoven, in het bijzonder Huertgen en Vossenack, of gemeentelijke begraafplaatsen in het gebied. Een groter deel van de gestorven Duitse soldaten was door eenheden van de “American Graves Registration Service”, een militaire tak van het “Quartermaster Corps”, overgebracht naar de Duitse oorlogskerkhoven in België en Nederland .
Het oorlogskerkhof Vossenack werd tijdens de jaren 1949 tot 1952 aangelegd door de “Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge eV” op een strategische locatie, Hill 470. Vandaag omvat de begraafplaats de graven van 2.347 oorlogsslachtoffers. Onder hen zijn 35 mannen die hun leven verloren tijdens de naoorlogse werkzaamheden als leden van de Explosieven Opruimingsdienst.
Sinds 21 mei 2005 herdenkt een monument bij de ingang van de begraafplaats Julius Erasmus, een Duitse genie kapitein die – meestal met gevaar voor eigen leven – 1569 sets van overblijfselen van zijn vroegere kameraden uit de Huertgenwald slagvelden heeft geborgen en persoonlijk heeft begraven ze op deze heuvel.
Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge
Landesgeschäftsstelle NRW
Alfred Strasse 213, 45131 Essen
Kreis Düren – Der Landrat
Bovenstaande tekst is een vertaling van de Engelse tekst op het informatie bord:
Vossennack War Cemetery
Voor wie meer wil weten over deze veldslag kan terecht bij het nabij gelegen Museum ‘Hürtgenwald 1944 und im Frieden’.
Oorlogskerkhof Vossenack-Eifel
Simonskaller Straße
52393
Hürtgenwald
Duitsland
Ingedeeld bij:
Cultural Heritage
History
WWII
DE Aachen-Eifel