De Jezuïetenberg is een kalksteengroeve die de paters Jezuieten hebben verfraaid met eigen kunst uitingen. Denk hierbij aan beeldhouwwerken, muurschilderingen en houtskooltekeningen met als basismateriaal mergel.
Historie van de kalksteengroeve
Aan de zuid-zijde van Maastricht ligt de beboste Cannerberg. In de 18e en 19e eeuw werden hier mergelblokken uitgekapt voor de huizenbouw. Doordat de zogenaamde blokbrekers tunnelbouw toepasten, ontstond een uitgestrekt gangenstelsel. In de buurt van deze kalksteengroeve was een opleidingsinstituut voor de Jezuïeten gevestigd.
Beeldhouwers van de Jezuïetenorde
Vanaf 1860 brachten hier heel wat studenten van de Jezuïetenorde hun vrije woensdagmiddag door. Ze hebben gedurende vele jaren groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden uitgekapt. Daarnaast hebben ze de wanden met houtskooltekeningen en schilderingen gedecoreerd. Een aantal hoogtepunten zijn beeldhouwwerken de Mesopotamische gevleugelde stieren en inspiraties van het Alhambra en de Borobudur. Op deze manier is een onderaards museum ontstaan. De Jezuïetenberg is sinds 1996 een beschermd rijkscultuurmonument.
Toegangsprijzen (2016)
€ 8,- per persoon inclusief 1 consumptie. Tickets zijn te boeken via VVV Maastricht.
Openingstijden
De Jezuïetenberg is het gehele jaar geopend, rondleidingen alleen na boeking via VVV Maastricht.
Ingang groeve
Vanaf Maastricht voor het Château Neercanne naar rechts bij het bordje “Jezuïetenberg”. Bij de bovenste parkeerplaats bevindt zich in de hoek een trap die naar de ingang van de Jezuïetenberg leidt.
Faciliteiten
Rondleidingen
De rondleiding duurt 1,5 uur. Temperatuur in de groeve is ongeveer 10 °C. Warme kleding en gemakkelijke schoenen zijn dus aanbevolen.
Refter
In de groeve is een ondergrondse refter (kantine) uitgekapt.
Let op, er zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig in de groeve.